HTML

Gramofon Online

A Gramofon Online archívuma a Magyarországon nyomott és kiadott, 78-as fordulatszámú hanglemezeket gyűjti és dolgozza fel az 1904-es kezdetektől. Az oldalon ingyenesen meghallgathatók a gyűjtemény már digitalizált felvételei.
www.gramofononline.hu

Facebook

Gramofon Online on Facebook

Megosztás

Bookmark and Share

Méltó a figyelemre!

2010.04.12. 11:04 GramofonOnline

Térkép felfedezőknek

A statisztikai adatokból jól kitűnik, hogy a százesztendős hangfelvételek kevésbé vonzzák a zenés időutazásra vágyókat. A legtöbben a jelenkorhoz közelebb álló hangfelvételeket preferálják. A népszerűség oka érthető: leginkább a hangfelvételek minőségének és az emlékek elevenségének köszönhetően választanak a felvételek közt böngészők. A "fiatalabb", 60-70 éves hanglemezek mellé, a megjegyzés rovatba nem egy alkalommal kerültek személyes emlékek, meghatottságról árulkodó sorok.

Pedig a több száz felvétel között jócskán akad kifejezetten érdekes, ritka kincsnek számító korai hangfelvétel. Néhány ezek közül gyenge vagy rossz hangminősége ellenére is méltó a figyelemre! Tekintsük át gyorsan, melyik lemezoldalt miért is érdemes meghallgatni!

Eddig csak 103-an akadtak rá, mégis már ketten kedvelik azt az 1910 körüli kuplét, amely tulajdonképpen a hozzá hasonló hangfelvételekkel  mintegy elindította a magyar könnyűzenét. Tessék meghallgatni a Néger-Smokk címet viselő szerzeményt, melynek zenéjét és szövegét egy igen tehetséges jogász, dr. Weiner István írta. Ez a ritmusos kompozíció némi magyarázatra szorul, ugyanakkor néhány érdekességgel is szolgál. Hogy mit is jelent a címben idézett, ma már kevéssé ismert szó, az kiderül a lexikonból: "gúnyos kifejezés azokra az egyénekre, kik valamely művészet v. divat stb. iránti hozzáértésüket oktalanul fitogtatják." A "néger" szó zenei értelmét akkor kapjuk meg, ha a századforduló éppen megszülető modern társasági tánc-szokásait kissé alaposabban megvizsgáljuk. Ebből kiderül, hogy a leginkább Amerikából importált könnyűzene első előadóiról van benne szó, vagyis azokról a kreol és afro-amerikai művészekről, akik révén világszerte elterjedt és ismertté vált az új zenei stílus, a jazz. Az már csak Weiner doktor szellemességének köszönhető, hogy a "néger" szóhoz az akkori budapesti orfeumvilágra oly jellemző és akkor még teljesen más értelmezésben használt szót keresett rímpárnak. A helyét ma is megálló szerzemény tehetséges előadójának kiléte is tartogat némi meglepetést: Baumann Károly nem más, mint a rádióban népszerűvé lett Moha bácsit alakító színésznek, Kőmíves Sándornak édesapja. Színész-diansztiáról van szó, akinek egyik utolsó tagja, az unoka éppen a közelmúltban hunyt el 66 éves korában. A család szeretettel emlékezik az alapító ősre, amint ez az egyik Baumann-számhoz fűzött megjegyzésből ki is derül. Ez a bejegyzés egyébként a századelőn oly népszerű kalandfilmek ihlette magánszám mellett olvasható.

 

Gramofonparódiák a moziról

Ezek az akkoriban nagy sikerrel játszott kalandfilmek, akárcsak a teljes némafilmkorszak filmtermése, mára sajnos csaknem teljesen elpusztultak, ezért is olyan nagy kincs, ha a magyar mozizás hőskoráról valamilyen dokumentum váratlanul felbukkan. Ilyen szerencsére bőven akad ebben a gyűjteményben is: Gyárfás Dezső egy év különbséggel két parodisztikus magánszámot is szentelt a moziban olyan fontos funkciót betöltő embernek, a mozizongoristának. A több részbe darabolt háromperces felvételek első darabja valamikor 1912 körül készült, a másodikat egy évvel később vette lemezre, amint ez kiderül magából a hangfelvételből is. Gyárfás Dezsőt úgy tűnik a tömegkultúrának ez a fajtája különösen vonzotta, hiszen még ugyanebben az évben a moziszakma egy másik akkoriban közismert figurájáról, a levegőjavítóról is készített egy kétszer háromperces paródiát. De ez még mind semmi! Amint kitört az Első Világháború, Gyárfás máris ott állt a Diadal hanglemezgyár stúdiójában és tölcsérbe kiabálta legfrissebb paródiáját, a moziszakma újabb népszerű alakjának, a haditudósító filmoperatőrnek aktuális vidám kalandjait.

 

Gramofon a háborúban

A Nagy Háború, ahogyan akkoriban nevezték az 1914-ben kitört Első Világháborút, sok más humoristát és gramofonénekest is megihletett. Szép és megható világháborús nóták és sanzonok születtek ekkoriban, köztük olyanok is, melyekre régi háborús emlékként Szilágyi György, híres "Hanyas vagy?" című monológjában is hivatkozott. Íme, most már hallhatóak is ezek a történelmi dokumentummá érett szerzemények, köztük talán az egyik legérdekesebb Solti Hermin kupléja, amely a Francia-orosz-angol utánzatok címet viseli. Bizonyára nagy élvezettel hallgatták ezt és a többi tánc- és paródialemezt a hátországban és a fronton egyránt, amint arról ez a nemrégiben előkerült számunkra különösen érdekes fénykép is tanúskodik.
A felvétel 1917 augusztus 17-én készült egy sátorban tartott díszebéd alkalmával. A felvétel bizonyára valahol nagyon messze készülhetett Magyarországtól, ha az augusztusi ebédet kabátban kellett elkölteni. A tekintetekről nem sok vidámságot lehet leolvasni, a legtöbben maguk elé bámulnak és fásultan szeltelik a papírba csomagolt ebédet. A háború már négy esztendeje tart. Üvegek sorakoznak az asztal közepén és hegyekben állnak a gramofonlemezek. Bizonyára valami szomorú háborús nótát húz a cigány hegedűje, amitől mindenkinek elszorul a szíve. Hazagondolnak, az egyik lencsébe tekintő tiszt pedig napokkal később ezeket a sorokat rója a fénykép hátoldalára: "Az én édes jó kicsi Páromnak küldöm e képet emlékbe. Nem a legjobb, de azért jobb híján megjárja. Szeretettel ölellek és csókollak: kis Tamásod"
 

9 komment

Címkék: gramofon kuplé orfeum katonadal 78rpm

A bejegyzés trackback címe:

https://gramofononline.blog.hu/api/trackback/id/tr491914013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kitzinger · http://www.kitzinger.hu 2010.04.14. 23:12:58

Az én verselemzésem alapján a Néger-smokk sokkal profánabb. A smokk, schmock - idióta, ripacs, hülye jiddis nyelven. A humoros kuplé a pesti éjszakai életben (orfeumi világ) oly divatos jazz őrültjeit figurázza ki. A néger-smokk az a zsidó ifjú aki néger szeretne lenni, hogy a vérében forrjon a jazz. Pont olyan, mint amit manapság wigga-nak hívnak. Fehér srácok, akik az afro-amerikai hip-hop stílust utánozzák mindenben. www.urbandictionary.com/define.php?term=Wigga
Itt egy mai kuplé erről a jelenségről: www.youtube.com/watch?v=WP5t6-aN0SY

de.wikipedia.org/wiki/Schmock

GramofonOnline 2010.04.15. 02:25:16

Ennek a változatnak kicsit talán árnyaltabb az etimológiája és így nem is biztos, hogy jiddis eredetű, hiszen az nagyon csúnya szót takar.

A szóbanforgó kifejezés Jules Renard francia író "A smokk" (Écornifleur) c. 1892-ben megjelent regényének (ford. Kosztolányi Dezső) főhősén keresztül ült meg itthon a köztudatban, és egyaránt jelent kicsinyeskedő, fontoskodó, bogaras, különc, de leginkább előkelősködő, finomkodó, vélt szellemi fölényét fitogtató embert. Mint ahogyan a néger szó alatt sem az koromfekete afrikai rabszolgát kell érteni, hanem a ragtime-korszak első képviselőit, az amerikaiak számára "szalonképes" kreolokat.

A zsidósághoz szerintem csak Weiner szövegén keresztül van köze, de a gondolattársítás stimmel és frappáns!

Egyébként nem rossz a wigga, sokáig nem lehet ugyan hallgatni, de biztos vagyok benne, hogy a Creole jazz ezt is túl fogja élni!
www.youtube.com/watch?v=J-HJI464CVs

Kitzinger · http://www.kitzinger.hu 2010.04.15. 11:28:01

@mkurutz: Hmm, és Kosztolányi vajon milyen nyelvi, kulturális közegben találta az Écornifleur magyar megfelelőjét? Ráadásul az említett regény fordítását 1912 augusztusában kezdte folytatásokban közölni A Hét, majd 1913-ban adták ki kötetben.
irodalom.elte.hu/pdf/forrasjegyzek_elso_resz.pdf
Ez a dalmeg 1910 körül jelent meg.

GramofonOnline 2010.04.15. 12:35:58

@Kitzinger: Alapos munka, gratulálok! Állapodjunk meg ebben a megfejtésben és ne folytassuk a disputát, mert a végén még Schmuck Andort is behozzuk a képbe!

Kitzinger · http://www.kitzinger.hu 2010.04.15. 13:26:41

:)
Ez a Levegőjavító nagyon nagy! Nekünk már csak köpenyes néni zseblámpával volt a klasszikus mozis figura.

GramofonOnline 2010.04.18. 23:14:21

@Kitzinger: Megadom magam. Revans gyanánt viszont kihívok mindenkit a
gramofon.nava.hu/listen.php?track=117760080
címének etimológiai megfejtésére!

N Karesz 2010.05.14. 01:48:53

Nem vitázok senkivel,inkább hallgatom a felvételeket. Minden dicséret azoknak,akik nagyon sokat dolgoztak azon,hogy tudjuk hallgatni ezeket a régi lemezeket.

GramofonOnline 2010.05.15. 19:56:14

@karesz57: Kedves Karesz57!
Közel 30 munkatársammal együtt örömmel vágjuk zsebre a dicséretét. Érdemes belenézni a katalógusokba, mert tegnap óta több száz újabb felvétellel bővült a repertoár! Jó szórakozást! KM

PintérTamás · http://nagyhaboru.blog.hu 2010.12.30. 11:46:17

A napokban egy ismerősöm ajánlására fedeztem fel az oldalt, ahol valódi kincsesbányára bukkantam. A Nagy Háború időszakából is igazi kuriózumok találhatóak a gyűjteményben, érdeklődve várjuk a továbbiakat! Köszönet és gratuláció a kezdeményezőknek és az összes munkatársnak!
süti beállítások módosítása