HTML

Gramofon Online

A Gramofon Online archívuma a Magyarországon nyomott és kiadott, 78-as fordulatszámú hanglemezeket gyűjti és dolgozza fel az 1904-es kezdetektől. Az oldalon ingyenesen meghallgathatók a gyűjtemény már digitalizált felvételei.
www.gramofononline.hu

Facebook

Gramofon Online on Facebook

Megosztás

Bookmark and Share

Mikor lesz végre elegendő hanglemez?

2012.03.13. 23:35 GramofonOnline

 

Népakarat, 1957. április 7.

Népdalok?... Nem, kérem, nincs raktáron. — Sajnos operarészletekkel sem szolgálhatok! János vitéz? Ha tavaly ilyenkor tetszik érdeklődni, esetleg... Táncszámokból, egyet-kettőt, de igazán csak magának... Honvágy-dal? Ugyan kérem, azért már három hete sorban állnak!
Az épületes szavakat egyik Bajcsy-Zsilinszky úti hanglemez szaküzletben lestem el. Miután vagy húsz ismerős és ismeretlen elpanaszolta kísértetiesén hasonló kálváriáját a lemezvásárlásnál — fel kellett tenni a kérdést: miért van válságban a magyar hanglemezgyártás?


 

A Kábel- és Műanyaggyárban egyetlen árva gép készíti az egész országnak szánt, sőt az exportra küldendő hanglemezeket is. Három-négy évvel ezelőtt kaptak utoljára némi beruházási keretet, ez azonban édeskevés volt arra, hogy új gépeket vásárolhassanak. Nyersanyaguk is kevés.
Ilyen a kép az üzemben. És mit mond a Kultúrcikk Kiskereskedelmi Vállalat?
— Több ízben felkerestük a Hanglemezgyártó Vállalatot, tolmácsoltuk a közönség kérését és a mi szerény javaslatunkat: a meglevő kevés anyagból legalább azt gyártsák, amit a közönség igényel.
— A Művelődésügyi Minisztérium — felettes szervük — nem tud segíteni?
— Tőlük csak annyit szeretnénk kérni: ügyeljenek szintén a közönség és a kereskedelem igényeire a műsorpolitika kialakításánál. Egy példa: sokan keresnek most szép, régi magyar nótákat. A fiatalok »rákaptak« az operára - mi csak örülhetünk ennek!—, ezenkívül keresettek a jó táncszámok és néhány régi, közismert dal is. Ezekből kellene most elegendő.


Egy kulisszatitok még, hogy jót is írjunk: a »Honvágy«-at most préselik a gyárban, ez hamarosan már nem lesz hiánycikk!
V. M.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gramofononline.blog.hu/api/trackback/id/tr994315372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása