HTML

Gramofon Online

A Gramofon Online archívuma a Magyarországon nyomott és kiadott, 78-as fordulatszámú hanglemezeket gyűjti és dolgozza fel az 1904-es kezdetektől. Az oldalon ingyenesen meghallgathatók a gyűjtemény már digitalizált felvételei.
www.gramofononline.hu

Facebook

Gramofon Online on Facebook

Megosztás

Bookmark and Share

Élővé tenni a múltat

2010.03.16. 17:55 GramofonOnline

A Neumann-ház azért hívta életre a Gramofon Online-t, hogy ismertté és elérhetővé tegye a magyar népszerű kultúra korai – egy mára letűnt formátumban megőrzött – hangdokumentumait.

Internet akkor és most

A gramofonra gondolva jó esetben is csak sistergő, recsegő lemezek és mélabús dalok jutnak eszünkbe. Ilyen távolságból eltűnik a huszadik század eleji szórakoztatóipar termésének sokszínűsége. Pedig a gramofonlemez – a filmhíradókkal együtt – a rádió előtti korszak internete. Modern és sikkes médium, ízlésformáló és közösségszervező eszköz, kultúra és buli egyszerre. Katonadalok, korszerű tánczenék, kuplék, humoros magánszámok, melankolikus versek, vallási énekek és népies műdalok festenek képet arról, hogyan múlatták idejüket és mulattak a Monarchia idején az iparoslegények, a bakák, a polgárok és szépasszonyok. Könnyek, pajzánság, tánc és áhítat, történelmi tragédiák és csacska szerelmek elevenednek meg a fekete korongokon.

Vikár Béla nagyjából akkor kezdte meg a magyar népzenei kincs összegyűjtését, amikor a népi kultúra helyére a szórakoztatóipar lépett. A hagyomány hangos lenyomatainak megőrzéséhez éppen azt a műszaki újdonságot, a fonográfot hívta segítségül, ami később elhozta az önellátó szórakoztatás végét is. Mára a gramofonlemezeken rögzített hagyomány is eltűnőben van – itt az ideje, hogy ismét egy új médium lépjen a színre. 2010-ben az internet az a csatorna, amely bárki számára élővé és átélhetővé teheti a múltat.

Új modell, új vállalás

Magyarországon korábban egyetlen közgyűjtemény sem kezdett bele a gramofonlemezek összegyűjtésébe. A mai napig a magángyűjtők kutatják fel, őrzik és rendszerezik a népszerű kultúrának ezeket a mára történetivé érett dokumentumait. A Neumann új gyűjteménye egyúttal új modellt is teremt itthon: a gyűjtői archívumot. Egy olyan alulról építkező gyűjtemény felépítése a célunk, ahol a gyűjtők hozzák nyilvánosságra gramofonfelvételeiket, és osztják meg tudásukat egymással és az érdeklődőkkel. A gyűjtői archívumban a hozzáférés és az értékelés nyitott mindenki számára, a gyűjtemény és a tudásbázis gyarapítása a közösség joga és feladata.

A Gramofon Online a Magyarországon nyomott és kiadott, 78-as fordulatszámú hanglemezek felvételeit gyűjti és dolgozza fel az 1906-os kezdetektől. Célunk, hogy az oldalon minden felvétel szabadon meghallgatható legyen és maradjon. Kezdeményezésünk akkor minősül majd igazán sikeresnek, ha a múlt század első felének hangfelvételei újra élővé válnak. Ha birtokba vesszük, használjuk és magunk is alakítjuk a gramofonlemezeken megőrzött hagyományt.

7 komment

Címkék: gramofon küldetés 78rpm

A bejegyzés trackback címe:

https://gramofononline.blog.hu/api/trackback/id/tr361844715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jazzbarat 2010.03.19. 17:41:20

Remek kezdeményezés, sok sikert hozzá!!!

Exminden 2010.03.21. 01:54:11

Két napja ezt hallgatom és küldöm szerteszét a linket a barátaimnak :-)

GramofonOnline 2010.03.21. 22:14:55

@jazzbarat: Köszönjük a jókívánságot! Szerencsére nincsen nehéz dolgunk, mert mi is nagyon élvezzük ezeket a régi felvételeket. Megható érzés 100 évvel keletkezésük után újra felfedezni őket és közkinccsé tenni. Vajon mi minden veszhetett el vagy semmisült meg ennyi év alatt? Kiderül hamarosan...

GramofonOnline 2010.03.21. 22:25:04

@Exminden: Ha ez így van, akkor már most elértük a célunkat, kedves Exminden! A feldolgozatlan lemezek persze még hegyekben állnak, tehát van még bőven tennivalónk, de a látogatók érdeklődése nélkül biztosan nem lennénk ennyire lelkesek!
Örülünk, hogy örömet szerezhetünk, és fent az égiek is biztosan nagyon boldogok most, hogy láthatják: nem hiába éltek, énekeltek, viccelődtek, muzsikáltak - és gyártottak hanglemezeket.

lazadoember 2010.04.01. 00:22:28

Az nem baj, hogy már létezik egy Gramofon online?
www.gramofon.hu/

Kitzinger · http://www.kitzinger.hu 2010.04.01. 12:52:44

@lazadoember: Önt zavarja? Mi erről beszélgettünk már a Gramofon Magazin szerkesztőivel.

geza45 2012.04.01. 22:09:21

Kérem aki tud segiteni,egy régi slágert keresek.
A cime valószinüleg Tudom hogy vársz.
A szöveg részlete pedig igy volt.
Ha arra jársz ahol neved a padba véstem...
süti beállítások módosítása