HTML

Gramofon Online

A Gramofon Online archívuma a Magyarországon nyomott és kiadott, 78-as fordulatszámú hanglemezeket gyűjti és dolgozza fel az 1904-es kezdetektől. Az oldalon ingyenesen meghallgathatók a gyűjtemény már digitalizált felvételei.
www.gramofononline.hu

Facebook

Gramofon Online on Facebook

Megosztás

Bookmark and Share

Két üzenet a frontról

2010.11.23. 22:44 GramofonOnline

Ismeretlen forrásból származó világháborús frontüzeneteket juttattak el hozzánk a Gramofon Online látogatói. Az egyik, egy hangüzenet, Tóth Ferenc rádiógyűjtő tulajdona, a másik pedig egy Németországból hazaszármaztatott tábori levelezőlap, amely ezúton keresi a feladó hozzátartozóit. Most minden további helyett bemutatjuk az érdekes hangfelvételt, amely minden bizonnyal messze Magyarországtól, valahol a fronton készült a Haditudósító Század lemezvágógépén. (A lemezoldal megfordításban az A/B gomb segít!) 

 

A németországi hangamatőrök körében oly népszerű Decelith-márkájú kétoldalas lemez alighanem valamiféle technikai próbalemez lehetett, ez a rögzített szövegből is kiderül. Készítője és a lemezen beszélő Antal nevű férfi kiléte ismeretlen, csakúgy, mint a lemez további sorsa. Ismert viszont a körülmény, amellyel a hanglemezt rögzítették, erről a korabeli filmhíradó több ízben is beszámolt, s akik emlékeznek rá, vagy hallottak róla, azok tudják, hogy a fronton készült hanglemezeket hetekkel később a Magyar Rádió budapesti stúdiójában küldték az éterbe. Ebben a régi filmhíradórészletben éppen egy Decelith lemez forog a lemezjátszón, és a beszélő személyt is véletlenül Antalnak hívják.

 

A fronton készült több száz vagy ezer hanglemezt sajnos nem őrizte meg az utókor. A szomorú és megható hanglemezeknek ma már csak csekélyke töredéke található meg a Rádió hangarchívumában vagy magángyűjteményekben. Munkánk során igyekszünk ezeket az egyedi hangfelvételeket is felkutatni és közzétenni a Gramofon Online hangarchívumában, ezért is nagy öröm, hogy Tóth Ferenc most megosztja mindenkivel érdekes gyűjteményének ezt a ritka kincsét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szomorú emlékű intézményről számos irodalmi emlék mellett játékfilmek is megemlékeznek. Ráadásul éppen olyanok, melyek abban az időben készültek. A "Horthy Miklós katonái" munkacímmel forgatott "Üzenet a Volga-partról", melyben Sárdy János alakította az énekes katonafőszerepet, hosszú jelenetben mutatja be, miként dolgozott a honvéd hadiüzeneteket rögzítő század, ráadásul a riporter szerepében az akkori idők egyik legnépszerűbb rádiós személyiség, Budinszky Sándor volt látható, hallható. Ez a jelenet persze kicsit eltúlozva mutatta be a technológia valóságos eseményeit, hiszen a felvétel és a sugárzás idejét teljesen összemosta. Erre nézve reálisnak mondható képet ugyancsak a korabeli híradóból kapunk. 

 

Mivel alig élnek már azok közül, akik testközelből végigélték ezeket a szívszorító pillanatokat, nyilván nem sokan vannak, akik ismerik a második világháborúnak ezt a kíméletlen arcát. Okulásul és mintegy a most előkerült hangdokumentum illusztrálásaképpen ide kívánkozik ez a szívbemarkoló híresemény is, amely a távházasság intézményét mutatja be és amely úgyszólván csak napokkal előzte meg a doni összeomlást. 

 

A másik üzenetet a féltő gondoskodás küldte el nekünk. A vastag boríték feladója Lipcsében él, és 87 éves. Ő az 1942 karácsonyán feladott tábori levelezőlap címzettje, a feladó pedig a MOKTÁR, azaz a Magyar Országos Központi Takarékpénztár akkori igazgatója, Bánk (Beráts) László főhadnagy. Nála kezdte banki pályafutását az érettségi után Dr. Roszner Aladár és egyfajta barátság alakult ki kettejük között, melynek mondhatni utolsó dokumentuma ez a tábori levelezőlap. Bánk főhandnagy halálhírét Földényi-Fixl Lajos egykori futóbajnok hozta a szovjet frontról Roszner úrnak, aki ma is szeretettel és tisztelettel emlékszik egykori barátjára, a BEAC és a MAC színeiben sok gátfutóbajnokságot nyert sportemberre. A 44 éves korában hősi halált halt sportoló és bankigazgató a fronton is a sícsapatban teljesített szolgálatot, mint síoktató. Keressük tehát az ő és a hangfelvételen mikrofonba beszélő "Antal" nevű katona hozzátartozóit. "Ki tud róluk?"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 (Fotók: Fortepan archívum)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://gramofononline.blog.hu/api/trackback/id/tr312469174

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reményi Tibor - A RÁDIÓ VARÁZSA (2) 2010.11.27. 08:00:06

Diákkoromban meleg nyári estéken, amikor a hőség elviselhetővé szelídült, édesanyámmal sokszor sétáltunk a környező utcákon. A házak ablakai nyitva voltak, kihallatszott a rádiók hangja. Tíz órakor, a pontos időjelzést jelentő gongütés után Pintér Sánd...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GramofonOnline 2010.11.25. 22:44:43

@Bizi Clop: Köszönöm szépen, bár ezt éppen én adtam a honlap szerkesztőinek. Sajnos ennek az üvegnegatívnak a története is ismeretlen előttem, fogalmam sincsen, kik láthatók rajta és hol készült. A biztos csak a rajta szereplő Columbia táskagramofon és hogy a képet valamikor réges-régen az Ecserin vettem...
süti beállítások módosítása