HTML

Gramofon Online

A Gramofon Online archívuma a Magyarországon nyomott és kiadott, 78-as fordulatszámú hanglemezeket gyűjti és dolgozza fel az 1904-es kezdetektől. Az oldalon ingyenesen meghallgathatók a gyűjtemény már digitalizált felvételei.
www.gramofononline.hu

Facebook

Gramofon Online on Facebook

Megosztás

Bookmark and Share

Újdonságok és extrák nem csak nekünk

2010.08.02. 12:45 GramofonOnline

A május közepén bevezetett új funkciógombok, a lemezfordítás, a Gramofonrádió, a fórum és a Facebookon működő napi ajánló mellett a Gramofon Online lelkes kultúrmunkásai most újabb online szolgáltatásokkal igyekeznek akusztikus örökségünket minél szélesebb körben terjeszetni és népszerűsíteni.


Hangarchívum nemzetközi nyelveken és segítséggel

A jövőben már nem csak a magyarul tudó látogatók kutathatnak hangarchívumunkban, hanem az angol és német nyelvterületen jártasak is, és ez különösen fontos lépés a teljesség igényének szempontjából. A 78-as gramofonlemezek gyűjtőköre ugyanis jócskán túlnyúlik a határainkon, mint ahogyan a száz évvel ezelőtti kiadók és hanglemezgyárak sem kizárólag egy nemzet nyelvén készítették és adták ki felvételeiket. Az oldalt gyakran látogatók tudhatják, hogy a magyar kiadók lemezei között szép számmal szerepelnek az Osztrák-Magyar Monarchia nemzeteinek felvételei, amelyek épp olyan fontos elemei az adott népek kulturális örökségének, mint nekünk a mieink. Ezért is fontos, hogy hallgatható adatbázisunk minél szabadabbá és kényelmesebbé tegye a meghallgatást, kutatást.

E két funkció mellet természetesen van egy harmadik is, amely reményeink szerint minden felhasználónk számára örömet jelenthet. Ez a feltöltés, amelynek nem csak többnyelvű eligazítószövege az új szenzáció, hanem maga a szolgáltatás is. Amint az a mellékelt eligazítószövegekben is olvasható, feltöltésre az jogosult, aki gyűjtőként regisztrálja magát az oldalon. Ezt követően az utasítások alapján azonnal beszállhat a közös hanggyűjtésbe anélkül, hogy egy pillanatra is megválna régi lemezeitől. Csupán a lemezek hanganyagát és a címkékről készített szkennelt másolatot kell elküldenie nekünk a rendszeren keresztül, mi pedig gondoskodunk a hanganyagok megszűréséről és a gyűjtemény megfelelő helyére történő beillesztéséről. Ha pedig valaki nem tudja biztosan, hogy a birtokában lévő hanglemez szerepel-e már a Gramofon Online hangarchívumában, akkor mostantó kezdve a hanglemezek megrendelési- vagy katalógusszáma alapján is kereshet a rendszerben.

Szintén újdonságként áll rendelkezésére a feltöltő hallgatónak, a jelszóemlékeztető, amely az elfelejtett jelszavak megtalálásában vagy új jelszó igénylésében segíthet. Ha pedig a feltöltés, a szűrés, adatfeldolgozás és minden más procedúra sikerült, akkor nincs más hátra, minta menüpontok sorából elérhető "Új" fülre kattintani, ahol megjelennek a legfrissebb feltöltések. Természetesen ez is a legújabb fejlesztés eredménye.

 

Minőségi eligazítás az egyre gyarapodó adattengerben

A Gramofon Online többezer hanglemezt felsorakoztató rendszerében és az elveszett, vagy lappangó hangfelvételek adatit rögzítő eredeti gyári katalógusok adattengerében bizony nem könnyű az eligazodás. A navigációt segíti a jövőben az ún. autocomplete-keresési rendszer, amely a keresési szót, a beírás pillanatában automatikusan a hozzá hasonló létező szavak és kifejezések segítségével lehetséges találati listára bővíti, így sokkal könnyebbé és pontosabbá tesz bármilyen keresést.

Ugyancsak a könnyebb átláthatóságot segíti az adott lemezoldal url címében található címváltozat, amelyből azonnal kiolvasható, melyik szerzeményt rejti a webes hivatkozás.

Ha pedig sikerült megnyitni a levélben küldött oldalt és megszólalt a lemez, sose feledjük, hogy annak minden esetben a megszűrt változatát hallunk ezután. A három digitális szűrőn áteresztett, javított hang lesz ezután a weboldal valamennyi meghallgatható lemezének alapértelmezett lejátszási formája. Tiszteletben tartva azonban a kíváncsiságot és az eredetiséghez való hűséget, valamennyi hangfelvételnél biztosítjuk a kiindulási változat meghallgatásának lehetsőégét a lejátszón elhelyezett "HQ" gomb átkapcsolásával. A két betű a High Qualityre, vagyis a magas minőségre utal, melynek elérése nem csak a régi, recsegő-ropogó hanglemezek többezres hallgatótáborának célja, de más értelemben annak a két tucat embernek is eltökélt szándéka, akik ezt a weboldalt hónapról-hónapra tökéletesítik, feljleszik, remélhetőleg mind többek örömére.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gramofononline.blog.hu/api/trackback/id/tr792193099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása