HTML

Gramofon Online

A Gramofon Online archívuma a Magyarországon nyomott és kiadott, 78-as fordulatszámú hanglemezeket gyűjti és dolgozza fel az 1904-es kezdetektől. Az oldalon ingyenesen meghallgathatók a gyűjtemény már digitalizált felvételei.
www.gramofononline.hu

Facebook

Gramofon Online on Facebook

Megosztás

Bookmark and Share

A Titanic slágerlistája

2012.04.19. 00:46 GramofonOnline

A Titanic tragédiájának centenáriuma alkalmából számos érdekes és pótolhatatlan forrásanyag került fel az Internetre, melyek közül a lemezbarátok számára különösen érdekes az a repertoár, amit az óceánjáró hősies magatartása miatt legendássá vált zenekara a süllyedés óráiban, szinte az utolsó pillanatig játszott a menekülő utasok megnyugtatására.

Az Index megható és érdekfeszítő "percről percre" kronológiai dokumentumgyűjteményében igyekezett megemlékezni külön-külön is a kompozíciókról, amelyek akkor ott a jeges éjszakában a fedélzeten elhangzottak. Akik látták a most már 3D-ben is bemutatott filmet, bizonyára emlékezetükbe vésődött, amint a nemzetközi zenekar eljátssza az utolsó szerzeményt, (amelynek címéről egyébként azóta is megoszlanak a vélemények), és a muzsikusok érzelmes búcsút vesznek egymástól.  A jelenet nekünk, magyaroknak különösen érdekes lehet, hiszen Radványi Géza 1941-es filmdrámája, az Európa nem válaszol, amelynek cselekménye szintén egy óceánjáró fedélzetén játszódik, hasonló jelenettel végződik. Abban a filmben is egy hatalmas dráma, a Második Világháború veszi kezdetét, s a hajó zenekarának tagjai ott is bizonytalan hangulatban, talán örök időkre búcsúzkodnak.

De most rekonstruáljuk a Titanic zenekarának, a White Star Orchestra hősi halált halt muzsikusainak utolsó fellépését, vajon hogyan szólhatott annak idején a Gramofon Online felvételein keresztül!

A jégheggyel való ütközés előtt alig fél nappal, 14-én délután az utasok Paul Lincke alig tízéves operettjének, a Lysistrata-nak népszerű betétszámát hallgatta, amely idehaza a Király színházban "Jánosbogárka-idill" címen vált ismertté. Az operettet 1903-ban Makrancos hölgyek címen mutatta be a Király utcai operettszínház.

Két órával később a világhírű Lehár Ferenc egyik ugyancsak néhány évvel korábbi Amerikában is ismert sikerdarabjának a Víg özvegynek keringőjét játszotta a Titanic zenekara. Hogy pontosan melyiket, nem tudni, de lehetséges, hogy egy ehhez hasonló egyveleget.

Az operettek és klasszikusabb hangzású művek után este 8 tájban került sor a legdivatosabb és legfrissebb tánczenékre, közöttük az 1911-es év szenzációjára, Irving Berlin Alexander's Ragtime Band-jére, ami hozzánk nagyjából a Titanic katasztrófájának hírével egyidőben jutott el, de persze már más címmel és természetesen az óceánon keresztül.

Nem sokkal a tragédia előtt a szalonzenekar világszerte ismert muzsikát, Johann Strauss Kék Duna keringőjét játszotta. Ez a lemez, amelyen egy ismeretlen magyar katonazenekar játszik, akkor már hat éve a boltokban volt.

A Titanic zenekarának, a White Star Orchestra-nak utolsóként, a süllyedés pillanataiban játszott szerzeményei sajnos nincsenek meg a Gramofon Online gyűjteményében. Rátaláltunk viszont egy fantasztikus zenei hangképre 1912-ből, amely a Titanic tragédiáját dolgozza fel, talán valamilyen némafilm kísérőzenéjeként. A hanganyag nem gramofonlemez, hanem egy 1912-ben komponált és gépzongorára rögzített papírtekercs, melyet a megható zenei régiség tulajdonosa éppen a százéves évforduló tiszteletére tett fel a világ legnagyobb videómegosztójára. Köszönet érte!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gramofononline.blog.hu/api/trackback/id/tr144460204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása