HTML

Gramofon Online

A Gramofon Online archívuma a Magyarországon nyomott és kiadott, 78-as fordulatszámú hanglemezeket gyűjti és dolgozza fel az 1904-es kezdetektől. Az oldalon ingyenesen meghallgathatók a gyűjtemény már digitalizált felvételei.
www.gramofononline.hu

Facebook

Gramofon Online on Facebook

Megosztás

Bookmark and Share

Hogyan lesz papírból gramofónlemez?

2012.08.06. 15:19 GramofonOnline

duo_2_header.jpg

Rádióélet, 1929. I. évfolyam, 2. szám

Beszámolt a Rádióélet arról, hogy a közelmúltban új iparággal gazdagodott a magyar gazdasági élet, ami ma, a világszerte uralkodó dekonjunktúra idején mindenképp örvendetes jelenség.
duo_2_2.jpgBaross Gábor, az alakulás elnökének engedélyével meglátogattuk a Duophone gramofónlemezgyár Telepi-uccai hatalmas gyártelepét. Az üzemvezető mérnök irodájában, mintegy harmincszor, negyvenöt centiméter nagyságú fekete lemezt adnak kezünkbe, azt a sajátságos eljárással impregnált anyagot, melyből a gramofónlemez készül. Sima fogású, tompa fényű hajlékony anyag. Kérdésünkre felvilágosítanak, hogy anyaga papiros, de gyártási eljárása bizony féltve őrzött titok. Szívesen kalauzolnak azonban végig a hatalmas munkatermeken és magyarázzák el a komplikált, modern gépek csodálatosan precíz munkáját.

duo_2_5.jpgA papírlemez mindenekelőtt az úgynevezett lakolyte-gépbe kerül, ahol különböző festő- és fényezőanyagok hozzáadásával csillogó, sötétfekete felületűvé válik. A lakolyte-gépből kikerülő lemezt szemre és fogásra már nem igen lehet más gyártmányú lemezanyagoktól megkülönböztetni. Odébb bonyolultnak látszó és mégis egyszerű gépbe kerülnek a most már tükörfényes téglalap alakú lemezek. Szabályos négyzeteket hasít a gép a téglalapból és fürge munkáskezek adják tova a négyzetlemezeket a következő gépig. Hatalmas nyomással működő prés ez, mely pillanatok alatt formázza meg a gramofónlemez ismert alakját. Ezzel az előkészületi eljárás befejezést nyert. A következő folyamat már a hangvisszaadás megrögzítésére szolgál. Itt találkozik a felvétel művészi része a technikai kivitellel. A viaszlemezre felvett zenekari szám, dal vagy szólóhangszer sűrű egymásutánban egymás mellett elhelyezkedő kör alakú mélyedésekben, az úgynevezett hang-árokban rögződik. Az érzékeny viaszlemezről galvanizálás útján rézlevonat készül, a pozitív lemez. Ez a vékony vörösrézlemez fényezés után hidraulikus présbe jut, mely hátsó oldalára mintegy 3 mm vastag és 25 cm átmérőjű vörösrézkorongot sajtol. A pozitív lemez elkészüli, a nyersanyag is kellő formát nyert már, most kezdetét veszi a tulajdonképpeni gyártás.

duo_2_4.jpgSúlyos prések hosszú sora foglalja el az óriásméretű terem egyik oldalát. Ügyes kezek nyitják fel a sajtológép tetejét, melynek homorú mélyedésébe hajszálpontosan illeszkedik a pozitív, vörösrézlemez. A sajtó lapjára fényes Duophone-lemez kerül, a prést légmentesen zárják és százötven atmoszféra nyomással vágódik a pozotív lemez kiemelkedő körsorozata, a hajlékony gramofón-lemezanyagba. A prés felnyílik és kezünkbe vesszük á kész gramofónlemezt, mely ott született a szemünk előtt.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gramofononline.blog.hu/api/trackback/id/tr294698426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása