HTML

Gramofon Online

A Gramofon Online archívuma a Magyarországon nyomott és kiadott, 78-as fordulatszámú hanglemezeket gyűjti és dolgozza fel az 1904-es kezdetektől. Az oldalon ingyenesen meghallgathatók a gyűjtemény már digitalizált felvételei.
www.gramofononline.hu

Facebook

Gramofon Online on Facebook

Megosztás

Bookmark and Share

Feltalálták a törhetetlen gramofonlemezt!

2012.07.07. 01:26 GramofonOnline

header_1.jpgRádióélet, 1929. I. évfolyam, 1. szám

A rádió első szárnypróbálgatásai után vészkiáltás hangzott el a gramofónipar frontján: A rádió megöli a gramofont! Azóta a rádió hajtása sudár törzsbe szökkent, de a gramofon nem vesztett népszerűségéből. Ellenkezőleg, a rádió gramofónközvetítései a műsorok egyik legkedveltebb számaivá lettek és a rádió óriási propagandatív tevékenysége, szolgálatába szegődött a gramofon népszerűsítésének. A rádió nem egy szereplője vált közkedvelt gramofonénekessé és nem egy rádió műsorszám kelt el sok ezer lemezpéldányban. A lemezgyártás azonban mindeddig külföldön történt és ugyancsak külföldre kellett utazniok felvétel céljából, a lemezen szereplő művészeknek. Nemrégiben azonban magyar társaság alakult meg, mely céljául tűzte ki a magyar gramofónlemez gyártását. Kérdést intéztünk erre vonatkozólag Baross Gáborhoz, az újonnan alakult vállalat elnökéhez, aki munkatársunknak a következőket mondotta :
— Nemrégiben alakult meg a Középeurópai Duophone R.-T., mely Magyarországon fogja gyártani a törhetetlen lemezeket. Nemcsak a felvételek történnek Budapesten, hanem tökéletesen felszerelt, modern gyártelepet rendeztünk be a Telep uccában, a lemezgyártás tehát első fázisától — a legutolsóig idehaza történik. Nyugodtan állíthatom, hogy gyártelepünk, Európa egyik legmodernebb ilynemű üzeme. Lemezeink tehát nyugodtan felveszik a versenyt bármely külföldi gyártmánnyal. A gyártás nemcsak Magyarország számára történik, hanem az angol Duophone művekkel való megegyezés alapján egész Közép-Európa és a Balkán számára egyedül a magyar gyár hivatott gyártani és szállítani.

telepiutca.jpg

Mondanunk sem kell, hogy az alakulással egész serege a magyar munkásoknak jut kenyérhez, ami a mai súlyos gazdasági helyzetben, igen örvendetes jelenség. Különös súlyt kívánunk helyezni arra, hogy megszólaltassuk a legkiválóbb magyar előadóművek interpretálásában, a legkiválóbb magyar zeneműveket a felvevőgép előtt s ezzel sok ezer lemez útján újból bebizonyítsuk a külföld előtt, hogy a sokat hangoztatott kultúrfölény nem elkoptatott frázis, hanem élő valóság.

telepiutca_gep.jpgOlyan kivitelben készülnek lemezeink, hogy minőségük a magyar ipar magas színvonaláról is ékesen tesz majd tanúságot. Reméljük, hogy gyártmányaink tökéletessége olyan kivitelhez fog vezetni, mely súlyosan esik majd latba a magyar külkereskedelmi mérlegben is.
A lemez sajátságos törhetetlen voltáról a következőkben világosított fel Baross Gábor :
— A Duophone-lemez új találmány. Lényege, hogy papíranyagból készül, melyet 250 atmoszféra nyomás alatt sajtolnak. A lemez köre egyáltalán nem érzékeny, tehát soha el nem görbülhet. Egyébként gyártási eljárásuk a továbbiakban teljesen azonos a más anyagú lemezével. A Duophone-lemez fizikai behatásokra nem reagál. Földre ejthető, súlyos tárggyal kalapálható, anélkül, hogy ez a lemeznek vagy akár a hangvisszaadásnak bármily kismértékben is ártana. A lemez rugalmasságánál fogva, a hangvezetésre szolgáló sellak réteg nem repedezik, tehát a Duophone-lemez karcolásra nem érzékeny. Ismétlem, magyar művészetet, magyar munkával, ez lesz a jelszavunk.
Az új magyar alakulást azzal a szeretettel köszöntjük, mely megillet minden magyar vállalkozást, ha célja magyar munkásnak adni megélhetést és magyar névnek szerezni új megbecsülést. A Duophone vállalatnak pedig ez a célja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gramofononline.blog.hu/api/trackback/id/tr704634116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása