HTML

Gramofon Online

A Gramofon Online archívuma a Magyarországon nyomott és kiadott, 78-as fordulatszámú hanglemezeket gyűjti és dolgozza fel az 1904-es kezdetektől. Az oldalon ingyenesen meghallgathatók a gyűjtemény már digitalizált felvételei.
www.gramofononline.hu

Facebook

Gramofon Online on Facebook

Megosztás

Bookmark and Share

Újra szól!

2012.02.28. 23:06 GramofonOnline

Örömmel jelentjük a Gramofon Online hűséges hallgatóinak, hogy újra szólnak a lejátszóink! A hibákat -úgy tűnik- sikerült kijavítanunk és a jövő hét hétfőjétől ismét lesznek publikációk is. Visszatér a régi rend és minden hétköznap 10 újabb lemezoldallal örvendeztetjük meg a régi lemezekre és a XX. század zenei kultúrájára éhes füleket.

A hiba kijavításának hosszadalmas oka a Neumann-ház és azon belül is a NAVA utóbbi hónapokban megélt bizonytalan jelene és jövője volt. Bár az úgynevezett NAVA-különgyűjtemények, a Gramofon Online és a nagy sikerű Filmhíradók Online üzemeltetésére még most is több, újabban létrejött vállalkozás is pályázik, most úgy tűnik ennek bonyodalmaiból a régi filmhírek és gramofonlemezek szerelemesei semmit sem fognak érezni. Ígéretet kaptunk, hogy az egyik legnagyobb hazai magángyűjtemény, Kiss Gábor Zoltán hangarchívuma továbbra is rendelkezésünkre fog állni, hogy megismerhessük a magyar hangrögzítés történetének legkorábbi és legbecsesebb darabjait. Kár is lenne éppen most abbahagyni a kutatást, az Első Világháború százéves évfordulója előtt néhány évvel. Már szerencsére így is sok első háborús bakanóta, sanzon, kuplé és kabaréjelenet került feltárásra az eddig csaknem teljes egészében feltárt Diadal-, Favorite- és Gramophone Concert Record lemezeken.


 

Szeretnénk tovább folytatni a hiánypótló munkát, hiszen Magyarországnak továbbra sincsen saját Nemzeti Hangarchívuma, így szeretnénk azt hinni, hogy "fájlgyűjtő- és közzétevő" munkánk nem hiába való.

A legutóbbi, még augusztusi "eresztésünkben" például olyan érdekességeket publikáltunk, mint a Magyar Királyi Honvédség kürt- és dobjelzései 1913-ból. A felvételek tisztított változatai azonban akkor még nem szólaltak meg. Most azonban, ha nem is kristálytisztán, de élvezhető, digitálisan tisztított formában meghallgathatók. Íme! (Ne tessék elfelejteni a lemezoldalt megfordítani az A/B gomb segítségével!)

De a líraibb élményekre vágyó hallgatók is találnak maguknak csemegét a legutóbbi újdonságok között. Itt van például Győző Lajos szavalóművész, vélhetően saját maga által komponált versparódiája, melyet Petőfi egyik verse ihletett éppen száz esztendeje. 

A korszak lemezkiadói szokásainak megfelelően sok ismétléssel is találkozhat a tisztelt gramofonlemez-hallgató. Hiszen ki tudja hányadik változata szerepel a legutóbbi kínálatban a sok százéves nótának, kuplénak, sanzonnak és kabaréjelenetnek. Reméljük azonban, hogy mindezek ellenére nem lesz unalmas a sok száz év körüli hangdokumentum és újabb fennakadás sem fogja gátolni a munkánkat, melynek során sikerül hamarosan közzétenni a Gramophon Concert Record cég még fellelhető hanglemezeit.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gramofononline.blog.hu/api/trackback/id/tr374221974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása