HTML

Gramofon Online

A Gramofon Online archívuma a Magyarországon nyomott és kiadott, 78-as fordulatszámú hanglemezeket gyűjti és dolgozza fel az 1904-es kezdetektől. Az oldalon ingyenesen meghallgathatók a gyűjtemény már digitalizált felvételei.
www.gramofononline.hu

Facebook

Gramofon Online on Facebook

Megosztás

Bookmark and Share

107 éves a világ legöregebb színésze

2010.08.18. 00:44 GramofonOnline


Az elmúlt héten az osztrák filmarchívum szerteágazó érdeklődésű munkatársa, Dr. Nikolaus Wostry hívta fel a figyelmemet a Guiness rekordokat messze túlszárnyaló holland származású színészre, aki a német nyelvterületen közel 90 éve működik és a mai napig koncertezik! Johannes Heestersről van szó, aki a népszerű nemzetközi filmes adatbázis szerint még némafilmen is szerepelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Igaz, a németek és osztrákok kedvenc Jopie-ja még nem töltötte be a a 107. életévét, mégis érdemes a híradásokat figyelni december eleje táján, mert akkor bizonyosan szuperkoncerttel ünneplik a bécsi operett állócsillagát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Már nem volt fital, amikor a németnyelvű zenés színpad felfedezte a jó kiállású, megnyerő előadói képességekkel és tiszta tenorhanggal megáldott színészt. Harmincévesen kezdte színészi pályafutását holland, majd osztrák, végül német filmeken, partnerei közt csupa ismerős magyar neveket találunk: Rökk Marikát, Tasnády-Fekete Máriát és a most 98 éves Eggerth Mártát. 1946-ban Budapesten kezdte forgatni a XIV. Renée című  operettfilmet, amelynek készültéről ugyan megjelentek az első riportok a lapokban, a Ráthonyi Ákos rendezte film azonban soha sem készült el, a főszereplő Gaál Franciska és az operettre éhes közönség legnagyobb sajnálatára. A produkció mind a mai napig a magyar- és osztrák filmtörténet fehér foltja maradt, sem az addig leforgatott beállítások, sem eredeti fényképek nem maradtak fenn a zenés filmkezdeményből.

 

Heesters a háború utáni évtizedeket az NSZK-ban és Ausztriában töltötte, eleinte évenként több játékfilmet is készítve, majd a televíziózás elterjedésével leginkább már csak televíziós produkciókban vállalt énekes szerepeket. Íme egy részlet a Rökk Marikával az 1950-ben készült Csárdáskirálynőből. 

A nyolcvanas években egy időre pihenni hagyták a filmesek, ám amikor a századikhoz közeledett, felkérések tucatjait kapta. Számokat írtak neki és látványos helyszíneken forgattak vele, a kerek jubileumtól kezdve pedig minden évben hangversenyteremben ünneplik december 5-i születésnapjait. Idén tölti be a 107. életévét, és mint számos interjújában elmondta, a fellépések tartják életben. 

A most 106 éves énekes színész még Budapesten is koncertezett, igaz, akkor nem életkoráról volt ismert, hanem filmjeiről és a hanglemezeinek tucatjairól, amelyek mindegyike eljutott hozzánk is. Az eseményről a filmhíradó is készített riportot, amelyet 1943 februárjában mutattak be a mozik és a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Neumann-ház filmhíradó gyűjteményének jóvoltából az interneten most mi is megnézhetünk.

Isten éltesse Johannes Heesterst "bis Hundertzwanzig"!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gramofononline.blog.hu/api/trackback/id/tr102229455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása