HTML

Gramofon Online

A Gramofon Online archívuma a Magyarországon nyomott és kiadott, 78-as fordulatszámú hanglemezeket gyűjti és dolgozza fel az 1904-es kezdetektől. Az oldalon ingyenesen meghallgathatók a gyűjtemény már digitalizált felvételei.
www.gramofononline.hu

Facebook

Gramofon Online on Facebook

Megosztás

Bookmark and Share

237 hangfelvétellel gyarapodott az archívum

2010.05.25. 14:03 GramofonOnline

A Gramofon Online hangarchívuma a néhány, közelmúltban bevezetett felhasználói újdonságai mellett több, mint 200 újonnan digitalizált és feldolgozott régi hanglemezfelvétellel is gyarapodott. Az Első Világháború előtti hangfelvételek mellett számos újabb, a későbbi korokban született gramofonfelvétel is kutathatóvá vált, de mindenekelőtt a Beka Records hanglemezgyár magángyűjteményekben fennmaradt 1906 és 1930 közötti darabjai azok, amelyek nagy számban váltak elérhetővé a mostani bővülés alkalmával.

Tovább gazdagodott néhány lemezzel a negyvenes évek népszerű jazzmuzsikusának, a legendás Chappy-nek életművét feldolgozó gyűjteményünk, de gyarapodott a megszámlálhatatlan gramofonfelvételt jegyző Ákos Stefi és Karády Katalin lemezeinek sorozata is újabb felvételekkel. Előkerült és most megosztjuk Önökkel néhány más, méltatlanul elfeledett sztár, Weygand Tibor, Kalmár Pál és Ambrózy Ferenc egy-egy lemezét és az 1943-as év slágereibe is belehallgathat néhány igen ritka Imperial lemezen keresztül. Kultúrtörténeti szenzáció az a His Master's Voice lemez, amelyen a legendás színészóriás, Ódry Árpád két-két Ady-verset szaval, a Nemzeti Színházi dikció 1930-as stílusában és egy másik, amely Tolnay Klári tulajdonképpeni apósának, a magyar operettjátszás egyik kiemelkedő alakjának, Ráthonyi Ákosnak hangját hallhatjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A lemezen csak ritkán fellelhető egykori Király Színházi komikusnak, Rátkai Mártonnak is előkerült egy prózai lemeze, amelyen egy-egy paródiát hallgathatunk meg a harmincas évek legelejéről, de érdemes meghallgatni tőle azt a két korábbi felvételt is, amelyek eddig is elérhetők voltak hangarchívumunkban. Mostantól meghallgatható az egyik utolsóként lepréselt magyar 78-as fordulatú hanglemez is, amelyen Psota Irén énekel két slágert és a weboldalunkra felkerültek az első filmzenék is: íme bármikor meghallgathatók az "Alkalom" című Karády-produkciónak vagy Csortos Gyula utolsó filmjének, az 1944-ben forgatott "Egy pofon, egy csók"-nak betétdalai.

A webes hangarchívum és általában az online hanggyűjtés előnye, hogy a korábban összeállított katalógusok szabadon, korlátok nélkül bővíthetők. Ez történt az általunk elsőként feldolgozott legrégibb magyar alapítású hanglemezüzem, az "Első Magyar Hanglemez Gyár" és a Special-Rekord lemezeivel is, amelyek gazdag forrását Kiss Gábor Zoltán lemezgyűjteménye szolgáltatta. Most előkerült néhány darab egy másik gyűjteményből, amelyek létezéséről még a tavaly kiadott, teljességre törekvő katalógus (Marton Gyula és Bajnai Klára munkája) sem tudott. Íme a lemez a Leányvásár népszerű slágerszámával, amely ezután már nem sűllyedhet a feledés homályába:


Reméljük, a régi gramofonlemezes hangarchívum fokozatos bővülése és az abban való kutatás legalább akkora örömet jelent majd Önöknek, mint amekkora élmény nekünk azok közreadása!
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gramofononline.blog.hu/api/trackback/id/tr382030109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása