HTML

Gramofon Online

A Gramofon Online archívuma a Magyarországon nyomott és kiadott, 78-as fordulatszámú hanglemezeket gyűjti és dolgozza fel az 1904-es kezdetektől. Az oldalon ingyenesen meghallgathatók a gyűjtemény már digitalizált felvételei.
www.gramofononline.hu

Facebook

Gramofon Online on Facebook

Megosztás

Bookmark and Share

GramofonRádió és újabb lehetőségek a kezelőfelületen

2010.05.12. 21:52 GramofonOnline

Bővülő tartalom és egyre gazdagodó adatbázis

Sokak örömére újabb néhány száz felvétellel gyarapodott a Gramofon Online webes hangarchívuma, de mielőtt a tartalom bővüléséről beszámolnánk, megpróbáltuk weboldalunk kezelőfelületét praktikus és logikus változtatásokkal egyszerűbbé és funkcionálisabbá tenni. Az első két hónap hallgatottsági szokásait figyelve mi is sokat tanultunk ennek a száz éve kezdődött és 50 éve megszűnt ún. 78-as fordulatú hanglemezgyártási technológiának a sajátosságaiból, és megpróbáltuk a kétezernyi háromperces felvételt a mai kor igényeinek megfelelően sorba rendezni és fogyaszthatóvá tenni.

Nyilván sokan felfigyeltek arra, hogy olykor a lemezcímkéken más műcím és kifejezések szerepelnek, mint a nagy munkával kiépített adatbázis-háttérben, vagyis a lejátszóban megjelenő rovatokban. Ennek oka, hogy hanglemezgyártásunk hajnalán nem csak a művek valós címének megjelenítésére nem fordítottak különösebb figyelmet, de a kezdeti években magukat a szerzőket sem tűntették fel a tarka és látványos lemezcímkéken. Az ilyen weben megjelenő és bonyolult adatbázis-háttérrel működő hangarchvíumban szerencsére könnyen adódik lehetőség a hibák javítására, hiányok és rejtélyek megfejtésére. Ezért senki se csodálkozzon, ha mást olvas az eredeti lemezcímkéken és mást lát a kezelőfelületen, vagy lényegesen bővebb információkat talál az egyes lakonikus szűkszavúsággal megszerkesztett eredeti forrásoknál. Íme egy példa az izgalmas rejtvények megfejtésére, amelyre még bőven nyílik mód azok számára, akik regisztrálnak és megjegyzéseiket, véleményüket közre adják:

 

Nem csak kutatóknak, szórakozni vágyóknak is!

Ma reggeltől nem kell már vadászni a "jó számokat", a legkülönbözőbb szempontok alapján másodperceken belül megszólaltatható saját GramofonRádiónk, amely a pillanatnyi szeszélyünk alapján, valamely, az adatbázisban szereplő szó vagy kifejezés szerint sorba rendezi és egymás után lejátsza az arcíhvumban szereplő felvételeket. Csak rá kell kattintani az egyik címkeszövegre vagy keresésre a találati lista tetején és megjelenik egy "Ez szóljon a GramofonRádióban!" gomb, amivel el lehet indítani a rádiót, amely a találati lista első 20 találatát beteszi egy playlistbe és el is kezdi játszani azokat. Az oldalon alul pedig mindig az aktuálisan futó track adatlapja jelenik meg.


 

 

 

 

 

 

 

"Mennyi ideig köll várni, azalatt meg is fordíthatják a lemezt!"

Mától már nem kell vadászni Szabolcs Ernő színigazgató, a tízes évek Budapestjének telefonvonalait parodizáló magánszámának folytatását: a lemez másik oldala könnyű szerrel meghallgatható, ha a lejátszó lemezfordítást szimbolizáló A/B gombjára kattintunk. Tessék kipróbálni, nem csak a két részes kabaréjelenetekre vonatkozik ez a lehetőség, hanem valamennyi hangfelvételre, tehát olyan, mintha tényleg gramofonoznánk, csak itt nem kurblizni és forgatni kell, hanem klikkelni. 

 

Praktikus kérdésekre logikus válasz: újdonság a Fórum

Hasznos témák felvetéséhez és megválaszolásához alakítottuk ki a nyitólapon megtalálható Fórumunkat, ahol máris olyan, a gramofonlemez-barátok körében fontos és közérdekű témákra keresünk választ és tanácsot, mint a hanglemezek kormeghatározása, a legtökéletesebb hangtisztító szoftverek praktikái és a lemezek csereberéje, adásvétele. A topikok indításának feltételei és a válaszadás lehetőségei ismételten csak a regisztrált hallgatók és gyűjtők számára lehetségesek.

 

Eligazodás az ismeretlenben: Napi ajánló

Naponta frissülő ajánlat segíti ezután eligazodni a ma emberét az ismeretlen százéves hangfelvételek tengerében. Mit miért érdemes meghallgatni, melyik szám miért méltó a figyelemre? Ezekre a kérdésekre ad választ ez az új rovat, amelyre természetesen elég csak rákattintani és máris fültanúi lehetünk a ritka hangdokumentumoknak és természetesen az élménynek, amely révén belehallgathatunk tulajdon dédszüleink slágerlistájába.

 

"Minden tökéletesedik!"

Ez volt egykor a Fregoli sütőpor reklámszlogenje, de igaz ez a két tucat fejlesztő informatikussal és szakemberrel dolgozó Neumann-ház és NAVA újdonsült webes hangarchívumára is. Ezzel tehát még nincs vége a Gramofon Online fejlesztéseinek, hiszen hamarosan valamennyi ódon zeneszám zajtalanítva, szűrt változatban lesz hallgatható és a letisztított, "fogyasztásra alkalmas" hanganyag mellett újabb gombok és funkciók segédletével meghallgatható lesz az eredeti változat is. Erre is csak a XXI. század, az Internet, és a digitális technika képes! És hogy még mire? Az a weboldalon máris kiderül, hiszen több száz felvétellel tovább bővült a százesztendős hangfelvételek sora és többek között bemutathatjuk egy rég elfeledett operettcsillag, Tolnay Klári tulajdonképpeni apósának, Ráthonyi Ákosnak, a Víg özvegy legendás Danilójának talán egyetlen ránk maradt hanglemezét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gramofononline.blog.hu/api/trackback/id/tr801998485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása